Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους ανοσοκατασταλμένους πολίτες.

Θα ακολουθήσουν τα άτομα άνω των 60 ετών και εκείνοι που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες θα λάβουν την προσεχή Δευτέρα SMS που θα τους ενημερώνει ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Στόχος χορήγησης της τρίτης δόσης είναι να δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό και έτσι αυτή ενέχει θέση συμπληρωματικής δόσης, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι να δοθεί ευκαιρία σε άτομα των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί και χρειάζεται ενίσχυση για τη βελτίωση του επιπέδου των αντισωμάτων.

«Είχαμε αναφέρει το θέμα της απόφασης της επιτροπής εμβολιασμών, απλώς να θυμίσω ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» είπε, αναφερόμενη στις πληθυσμιακές ομάδες που θα λάβουν πρώτες την τρίτη δόση (μεταμοσχευμένοι, άτομα με καρκίνο, άνθρωποι που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια, θεραπείες που μειώνουν την ανοσιακή αντίδραση).

«Η Εθνική Επιτροπή μελετά τα δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης» συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως άτομα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ακολουθούν ως σύσταση για την τρίτη δόση. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, εξήγησε.

«Η επάρκεια των εμβολίων αλλά και η ετοιμότητα του επιχειρησιακού συστήματος θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η αναφορά της τρίτης δόσης δεν θα πρέπει να υποβαθμίζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ημερολόγιο των εμβολιασμών

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία». Την Τετάρτη 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή…