Ενεργοποιείται η εφαρμογή του myAADE – Τι θα μπορούμε να βλέπουμε από το κινητό μας

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι και θα μπορούν να βλέπουν από το smartphone τους όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογαριασμό τους στο myAADE.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, myAADE, και η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.

Με βάση το μηνιαίο e-statement που θα εκδίδει η ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις εξής κινήσεις:

  • Πληρωμές φόρων: Θα μπορούν να δουν τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιούλιο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Συμψηφισμοί: Τα ποσά φόρου που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές καθώς και ποιες είναι αυτές οι οφειλές που περιορίστηκαν ή μηδενίστηκαν μετά το συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.
  • Επιστροφές φόρου: Τις κινήσεις που έχει πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
    Αποζημιώσεις – ενισχύσεις: Τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κλπ) που έχουν δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης, το ποσό που κέρδισαν στη φορολοταρία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές (πληρωμές, επιστροφές, αποζημιώσεις) που έχουν με την Εφορία. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού που διατηρούν στο myAADE για το μήνα Μάιο.

Με τα statement της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν μια συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς ενώ θα ξέρουν τα ποσά που τους καταβάλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πότε γλιτώνετε το πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

Η βασική διάταξη προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,…