Μάτι 2 χρόνια μετά … «Η ημέρα που το κράτος δεν υπήρξε»… Συγκλονίζουν οι περιγραφές της μόνιμης κατοίκου Βαρβάρας Κασελούρη στο xrisima.gr

Μια θλιβερή ημέρα πανελλήνιου πένθους η επέτειος της πυρκαγιάς στο Μάτι .Δυο χρόνια μετά, και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 θύματα, 58 εγκαυματίες και 25 στρέμματα αποκαΐδια ξυπνά μαύρες μνήμες στους ανθρώπους που έζησαν τον εφιάλτη.

 

H Bαρβάρα Κασελούρη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων του Ματιού ανοίγει την ψυχή της και καταθέτει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές της τραγωδίας.

«Από τύχη ζω …Eγώ έζησα το σκηνικό από 16.35 μέχρι  18:41 που βγήκα ανάποδα από τη Μαραθώνος και σε 4 λεπτά καήκαν οι άνθρωποι .Εκείνη την ημέρα αν σου φτιάξω τη λίστα των πραγμάτων που έκανα διαφορετικά από τις άλλες μέρες θα πεις οκ …δεν ήταν να πεθάνεις .

Έφυγα 16:35 για μπάνιο και είδα τη στήλη καπνού. Δεν περνάει μία μέρα που δεν λέω στον εαυτό μου …γιατί ; Γιατί δεν άρχισα εγώ να χτυπιέμαι …από 16:35.Η πρώτη κλήση στη Πυροσβεστική έγινε 16.49.

Η Βαρβάρα Κασελούρη με τρεμάμενη φωνή περιγράφει «Είδα τη φλόγα πήγα στο Κόκκινο λιμανάκι ..από τη θάλασσα με έβγαλε ο γείτονας 17.25 και γύρισα σπίτι μου. Από τις 17.40 μέχρι τις 18.00 κοιτάγαμε τον  καπνό ..φεύγουν οι γείτονες ήταν όλοι από τη θάλασσα και μένα με είχαν ζώσει τα φίδια .Ευτυχώς δεν μπήκα σπίτι ..πήγα στη Σκιάθου στο δρομάκι που κόβει κάθετα την Πανός ανέβηκα λίγο πιο πάνω και είδα τη φωτιά από κάτω …18.10 η φωτιά είχε περάσει τη Μαραθώνος …ουρλιάζω εγώ στο γείτονα  «βγες βγες καιγόμαστε»…και κλείνω το σπίτι  .Αν ένα λεπτό είχα φύγει νωρίτερα ..θα βρισκόμουν στο μοιραίο οικόπεδο και γυρίζω πίσω και βγαίνω ανάποδα στη Μαραθώνος στις 18.41. Στις 18:45 η Βίκυ η Χερουβείμ ( η ακτινολόγος που κάηκε με τα παιδάκια και τη μητέρα της )μίλαγε με την ξαδέρφη της και της έλεγε καιγόμαστε …

Πήγα και ήρθα στο κόκκινο λιμανάκι …στη διαδρομή που κάηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι…Ήταν η ημέρα που το κράτος δεν υπήρξε…Στις 18.00 κλείσανε τη διασταύρωση ..στη Φλέμιγκ .18. 10 ήρθαν εδώ ..Δεν θα πάψω να το λέω μεχρι να πεθάνω …έδωσα 3 φορές κατάθεση για αυτές ώρες .18.10 λοιπόν αν ερχόταν εδώ ένα περιπολικό εγώ …εγώ θα είχα εκκενώσει όλο το λόφο Ζούγκλα .Εγώ…και θα προλαβαίναμε να μην  καούν οι άνθρωποι …στις 18.45 .

Η μέρα έγινε νύχτα ..φωτιά παντού…τρέχαμε …αυτοσυντηρητικά λειτουργούσα εκείνη τη στιγμή ..και επειδή είμαι ανήσυχος άνθρωπος ..αυτή μου η ανησυχία με έσωσε. 

Η επόμενη μέρα

Η Βαρβάρα Κασελούρη είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στο επάγγελμα και μέλος της  Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ). «Εγώ ζω εδώ μόνιμα  από τις 29 Ιουνίου του 2012 σε ένα σπίτι του 1962 .Το καλοκαίρι της φονικής φωτιάς ήταν να φτιάξω το μπάνιο και τη κουζίνα ..φανταστείτε ένα σπιτάκι του ’62  – 55τμ με αυλή. Έφυγα μόνο  για 3 μήνες  μετά τη φωτιά καθώς είχε καεί η πρόσοψη του σπιτιού και φέτος κάθισα και τα έφτιαξα .Πολλές φορές σκέφτομαι ..τι έγινε εδώ ..πού πάω ;

Τα τραύματα στις ψυχές

«Έχουμε ψυχολογικά προβλήματα όλοι και εγώ πάω σε ψυχολόγο όλοι πάμε σε ψυχολόγο …Όσοι δεν καήκαμε ..κάηκαν οι ψυχές μας..έχουμε εκείνα τα ενοχικά .Κάηκε η καθημερινότητά μου ..η ζωή μου.

Έχουμε ανθρώπους που υποφέρουν   …έχουμε ανθρώπους εδώ που δεν έχουν χρήματα να φτιάξουν τα σπίτια τους ..τις μόνιμες κατοικίες  τους .Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ..όπως επίσης ακούμε ότι κάποιοι  άρχισαν να πουλάνε και φοβάμαι  για την εξέλιξη της περιοχής .»

Σήμερα 2 χρόνια μετά η  αποκατάσταση των ζημιών και η πυροπροστασία

«Με καμία διάθεση γκρίνιας η αποκατάσταση πάει κατά τους ελληνικούς ρυθμούς …και αναρωτιέμαι τι από όλα αυτά είναι ρεαλιστικό και αν ποτέ θα γίνει τίποτα από όλα αυτά τα καλά.Μέχρι στιγμής κάτι να σου πω όσον αφορά την πυροπροστασία ..δεν έχω .Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα αλλά ένα καλό δεν έχω να πω… Πυροσβεστικό όχημα δεν υπάρχει στη περιοχή …για να είμαι απολύτως ειλικρινής ..εχει νερό ο κρουνός που είναι μπροστά στο σπίτι μου ..την ημέρα της φωτιάς δεν είχε.

Η αποκατάσταση πάει με ρυθμούς χελώνας έτσι πήγε θα μου πεις και στην Ηλεία ..εδώ όμως είμαστε 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και είμαστε και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι .Ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι μένουν στις κατασκηνώσεις ..παλεύουν να βγάλουν άδειες και σπίτια που δεν έχουν θέματα με ρέμα… δασικό και δεν τους βγαίνει το ασύμφορο ..Έχω την αίσθηση ότι ο ΤΑΕΦΚ  που υπάγεται στο Υποδομών  όπου μπορεί να κωλυσιεργήσει ..το κάνει».

 

 

 

Μπορεί να σας αρέσουν