Ποιές μάσκες είναι πιο ασφαλείς για τα παιδιά- Απαντά η Παιδολοιμωξιολόγος Κ.Σύγγελου-Δίνει οδηγίες για τη σωστή χρήση τους

Για την επιβεβλημένη χρήση της μάσκας στα σχολεία, ως το μοναδικό για την ώρα μέτρο προστασίας στα παιδιά μιλά η διακεκριμένη Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Κέλυ Σύγγελου, η οποία εξηγεί λεπτομερώς το ποια είναι η πιο ασφαλής μάσκα, αλλά και πως θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν και να την ανανεώνουν .Αναφέρεται επίσης στα όσα έχουν ακουστεί για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η μάσκα, ενώ ζητά από γονείς και εκπαιδευτικούς να ακούνε τους ειδικούς , και να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά τους.
Μοναδικός τρόπος προστασίας στα παιδιά η μάσκα
 
Η χρήση της μάσκας είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή, να πούμε ότι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά άνω των 3 ετών, αλλά όχι μόνο τα ίδια…και τους μεγαλύτερους, την υπόλοιπη οικογένεια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο… Αν μολυνθεί ένα παιδί , ναι μεν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα λένε ότι δε συμμετέχουν τόσο πολύ στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά ακόμη δεν είμαστε 100% σίγουροι , και έχουμε δει κρούσματα σε ενήλικες τα οποία μπορεί να έχουν προέλθει από μικρά παιδιά.

Η μάσκα προστατεύει τη μύτη και το στόμα από τα ξένα σταγονίδια. Δηλαδή όταν έρχεται κάποιος σε επαφή με ένα άλλο άνθρωπο  ο οποίος βήχει, μιλάει ή φτερνίζεται, εκπέμπονται κάποια σωματίδια σάλιου και αυτά περνάνε από το στόμα και τη μύτη , τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα από τον κορωνοιό…

Η προστασία της απόστασης ακυρώνεται στα παιδιά, γιατί δεν μπορούν να περιοριστούν
Εννοείται ότι η απόσταση είναι προστατευτική.Να τηρείς απόσταση 1,5-2 μέτρα από τον άλλο, αλλά πόσο μπορείς να περιορίσεις ένα μικρό παιδί; Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά θέλουν παιδιά στην παρέα τους και είναι φυσικό να είναι αυθόρμητα, και να αγκαλιαστούν , και να παίξουν μαζί, να ανταλλάξουν παιχνίδια, οπότε η προστασία της απόστασης ακυρώνεται, και όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τόσο πιο πολύ ακυρώνεται αυτό το μέτρο.Σε αντίθεση με ένα παιδί Λυκείου που ξέρει να κρατήσει απόσταση από ένα συμμαθητή του. Οπότε στα μικρά παιδιά είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας .
 
Δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα από μπροστά, μόνο από τα λαστιχάκια
Αυτό προβληματίζει και εμάς , και δεν είναι μόνο στα παιδιά, ακόμη και ενήλικες τη βγάζουν , αλλά ακόμη περισσότερο λάθος είναι να τη βγάζεις από μπροστά. Το θέμα είναι πως πιάνουμε τη μάσκα,και τα μικρά παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στο να μην πιάνουν τη μάσκα από μπροστά.Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το μπροστινό μέρος της μάσκας πρέπει να διατηρείται καθαρό, να μην ακουμπάμε με τα χέρια μας τη μάσκα στην μπροστινή επιφάνεια, γιατί μεταφέρουμε μικρόβια τα οποία εισπνέουμε.  Αυτό είναι το πιο σημαντικό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι μας, και οι γονείς και εμείς οι παιδίατροι και οι δάσκαλοι, στο να μην πειράζουν τα παιδιά τη μάσκα στο μπροστινό της μέρος.Πρέπει να τη βγάζουν από πλάγια, από τα αυτιά, από τα λαστιχάκια.
Όχι στις ασφυκτικές μάσκες
Γενικά η μάσκα φαίνεται ασφαλής.Επειδή ακούγονται πολλά και διάφορα, ότι μπορεί να μειωθεί το οξυγόνο, να αυξηθεί το διοξείδιο, να πειραχτεί η καρδιά, όλα αυτά δεν ισχύουν.Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι να μην είναι ασφυκτική η μάσκα πάνω στο πρόσωπο του παιδιού, γιατί υπάρχουν κάποιες υφασμάτινες που είναι ασφυκτικές, δηλαδή τεντώνουν τόσο πολύ που χαρακτηριστικά το προφίλ του παιδιού φαίνεται σαν να είναι ένα με τη μάσκα. Πρέπει το παιδί να μπορεί να πάρει αέρα και βεβαίως η μάσκα πρέπει να καλύπτει μύτη και στόμα.
Πιο ασφαλείς οι χειρουργικές μάσκες
Εννοείται ότι είναι καλύτερη η χειρουργική μάσκα.Αυτή έχουμε μελετήσει, αυτή χρησιμοποιούμε και εμείς οι γιατροί. Τώρα αν στα πλαίσια της ταχύτατης χρήσης της μάσκας και της έλλειψης , δημιουργήθηκαν κενά και χρησιμοποιήσαμε και υφασμάτινες μάσκες , αυτό ήταν καλό μέτρο, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πόσο αποδίδει. Όταν έχουμε μία πανδημία, η οποία μας βρίσκει εν ψυχρώ απροετοίμαστους, και εξαφανίζονται οι χειρουργικές μάσκες, υπάρχει έλλειψη δηλαδή, το να βγάλεις ένα άλλο τρόπο προστασίας είναι ωφέλιμο.Δεν κατηγορούμε την υφασμάτινη μάσκα , αλλά αυτό το οποίο χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ιατρική μας πράξη είναι η χειρουργική μάσκα φυσικά.
 Βλέπουμε παιδιά να φοράνε υφασμάτινες μάσκες γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν χειρουργικές στα μέτρα τους, οπότε ίσως είναι ευκαιρία να δει κάποια εταιρεία το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αλλάζουμε τη μάσκα κάθε μέρα
Η μάσκα πρέπει να ανανεώνεται κάθε μέρα,δε θα πρέπει να τη βρέχουμε ούτε να πέφτει νερό πάνω εννοείται, και ο λόγος που πρέπει να την αλλάζουμε είναι διότι και αυτή λερώνει από εξωγενείς παράγοντες, δε μένει καθαρή για την επόμενη μέρα, οπότε την αλλάζουμε. Αν πέσει βεβαίως κάτω, η αν την πιάσουν τα παιδιά από μπροστά, πρέπει να αλλαχτεί εκείνη τη στιγμή. Επίσης όταν βγάζουν τη μάσκα , δε θα πρέπει να την τοποθετούν γυμνά πάνω στο τραπέζι το οποίο δεν έχει καθαριστεί. Η μάσκα αν πρέπει να αφαιρεθεί, πρέπει να τοποθετείται σε σημείο που έχει καθαριστεί με αλκοολούχο διάλυμα.
Δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργίες από τη χρήση μάσκας
Δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργίες στα παιδιά από τη χρήση μάσκας, ούτε καν σε ενήλικες. Δεν είναι όπως τα γάντια ιατρικής χρήσης , που μπορεί να προκαλέσουν κάποιου είδους δερματίτιδα. Και οι υφασμάτινες αν κατασκευάζονται από βαμβάκι δε δημιουργούν θέματα.
Ακούστε τους ειδικούς
Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση , οι γονείς να ακούν τους ειδικούς, γιατί είναι κάτι καινούριο αυτό που συμβαίνει, δεν το γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες για να είμαστε ασφαλείς, δεν υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα, οπότε ας αρκεστούμε σε αυτό που ήδη έχουμε. Η μάσκα ήρθε για να μείνει.Θα φύγει μόνο αν βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία η ένα τρομερά αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ας δώσουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά μας 
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε και ας έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας.Θα μας εκπλήξουν με τη συμπεριφορά τους, όταν τους εξηγήσουμε πόσο τακτικά και τυπικά πρέπει να είναι.Η Παιδεία ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο. Ας δώσουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά μας.
Μπορεί να σας αρέσουν