Πώς μπορείτε θα διορθώσετε χωρίς πρόστιμο λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση

Με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που μπορούν να υποβληθούν –χωρίς πρόστιμο – έως τις 30 Ιουνίου- οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό.

Υπάρχει εξάλλου και η δυνατότητα υποβολής της δήλωση με «επιφύλαξη» από όσους διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι ανάλογα με τη περίπτωση έχουν τις εξής επιλογές:

Λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση

Οι φορολογούμενοι που υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και διαπιστώνουν εκ των υστέρων λάθη ή και παραλείψεις στους κωδικούς που έχουν συμπληρώσει μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να απειλούνται με πρόστιμα. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του φορολογούμενου και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ουσιαστικά η αρχικά υποβληθείσα δήλωση μεταφέρεται ως προσωρινά αποθηκευμένη τροποποιητική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος αντικαθιστά την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα εξομοιώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου) που εκδίδεται και αναρτάται στο σύστημα TAXISnet αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που προέκυψε από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως από το ΤΑΧΙSnet και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που βεβαιώθηκε με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται την μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης. Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Διαφωνίες με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης

Τα ποσά για τα εισοδήματα και τους φόροι που έχουν παρακρατηθεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι εργοδοτικοί φορείς (ιδιώτες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία). Εάν είναι λανθασμένα και ο εργαζόμενος διαφωνεί, τότε οι σχετικές διορθώσεις διενεργούνται αποκλειστικά από τον κατά νόμο αρμόδιο φορέα-εργοδότη, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ζητήσει από τον εργοδότη να υποβάλει νέα δήλωση, προκειμένου να διορθωθούν τα τυχόν λάθη. Στην περίπτωση που δεν διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν στη βεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τον εργαζόμενο, και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη».

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τις εφορίες εντός 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δεδομένου ότι, η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου. Η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου. Σε περίπτωση αποδοχής της επιφύλαξης, ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως, επιστρέφεται.

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους – Τι αποφασίστηκε για φόρους και εισφορές

Την προσεχή Τετάρτη ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, για τον πρώτο γύρο αποζημιώσεων-επιχορηγήσεων σε πυρόπληκτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες,…