Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί, η Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα επαναλειτουργεί με τις “ευλογίες” Ερντογάν, και οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τελειωμό…. Ο δρ. Ευάγγελος Βενέτης ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής εξηγεί σε τι αποσκοπούν οι κινήσεις Ερντογάν, πως έπρεπε να αντιδράσει η Ελλάδα στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας απέναντι στη γείτονα χώρα.
Μέσα σε λίγες μέρες, είδαμε ένα Ερντογάν να μη φοβάται τίποτα…Έκανε την Αγιά Σοφιά τζαμί και τώρα ανακοινώνει ότι η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επαναλειτουργεί….
Πάντοτε έχει τακτική ο Ερντογάν, με την Παναγία Σουμελά και την επαναλειτουργία της προσπαθεί να αμβλύνει τις γωνίες. Αλλά κινείται πάντοτε στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου…Η Eλλάδα αντέδρασε περισσότερο από ότι έπρεπε στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς…είναι η μοναδική χώρα που αντέδρασε…δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο που να αντέδρασε σθεναρά..ρητορικά…αλλά αντέδρασε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. το έκανε για το ελληνικό κοινό, όχι για να πετύχει κάτι. Όλα έγιναν για μικροπολιτικό όφελος.Η κυβέρνηση από τη μία λέει ότι είναι παγκόσμιο ζήτημα και δεν αντιδρά κανείς, και η ίδια ενώ είναι παγκόσμιο το ζήτημα, με την έντονη ρητορική της και την εσωτερική κατανάλωση εδώ εκτίθεται και αναυτονομείται γιατί αν είναι παγκόσμιο το θέμα και έχεις έντονη ρητορική το καθιστάς διμερές σωστά; Αυτό έκανε η Ελλάδα, άρα ουσιαστικά φάσκει και αντιφάσκει λόγω αυτών των αδυναμιών στην επικοινωνιακή της πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να πάει το θέμα στην Ουνέσκο.
Τι κινήσεις θα έπρεπε να κάνει στην Ουνέσκο και τι μπορεί να πετύχει;
Οι μεγάλοι δεν στηρίζουν την Ελλάδα, γιατί δεν έχουν πολιτισμό, περιφρουρούν τον πολιτισμό με βάση το συμφέρον τους. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει κάνει κάτι στην Ουνέσκο, δεν έχει βγει κανείς να πεί περί πρότασης μομφής στο συμβούλιο για να εξεταστεί το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, και δεν το κάνει γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα πιθανόν , και δε θέλει να χάσει τις εντυπώσεις της ελληνικής γνώμης, σκεπτόμενη το πολιτικό κόστος.Αυτό που θα μπορούσε να κάνει και να διεκδικήσει, είναι όλο αυτό το σαματά, τη φασαρία της ρητορικής να τον μεταφέρει σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας στην Ουνέσκο, και να θέσει προ των ευθυνών τους τους λεγόμενους πολιτισμένους λαούς της Δύσης, οι οποίοι δεν επιβεβαίωσαν τη φήμη τους στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς.
Σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τι πρέπει να περιμένουν και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν εμμέσως τις τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις. Εμάς μας στηρίζει μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός…Ο Νίκολας Μπερνς τ έχει δηλώσει…ειλικρινέστατα…σε περίπτωση θερμού επεισοδίου είστε μόνοι σας…Μην ξεχνάμε δύο βασικά πράγματα…το Ισραήλ δεν συνυπέγραψε την κοινή διακήρυξη των 5, και ο πρέσβης του Ισραήλ σε ένα συνέδριο που έγινε προ ημερών στην Ελλάδα όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ΑΟΖ και των ελληνικών νησιών ξέρετε τι απάντησε;.ότι το Ισραήλ δεν έχει δικά του νησιά και δεν ασχολείται με την ΑΟΖ των άλλων χωρών. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τοποθετηθεί μέσω του πρέσβη Πάιατ έχουν τοποθετηθεί στο θέμα, ο Ισραηλινός αρνείται και λαμβάνει ίσες αποστάσεις. Αλλά και το Στέητ Ντιπάρτμεντ άδειασε τον πρέσβη του με τα “αμφισβητούμενα ύδατα”, ενώ ο ίδιος κάνει πιο ζεστές δηλώσεις για τις ελληνικές θέσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να παρατηρεί τις εξελίξεις στη γειτονιά της, στη Συρία στη Λιβύη, στο μεταναστευτικό, και να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Εμείς είμαστε το πρόβλημα, έχουμε στατική εξωτερική πολιτική, που σημαίνει ότι δεν δημιουργούμε ερείσματα, δεν φτιάχνουμε κοινωνικά δίκτυα,δεν επενδύουμε στην οικονομική και πολιτιστική διπλωματία …..λειτουργούμε μονομερώς.Αυτό μας κάνει εξαιρετικά ανίσχυρους και μη ελκυστικούς στους γείτονες μας για υπογραφές συμφωνιών.