Πώς διαμορφώνεται ο “χάρτης” του Real Estate μετά την έλευση του covid-19 -Εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κολοβός Operating Principal της Keller Williams Athens Center

O Covid19 επηρέασε κάθετα την ελληνική αγορά ακινήτων σε μια περίοδο μάλιστα που το Real Estate διένυε τροχιά ανάπτυξης .Επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό αναζητούσαν μετά μανίας ακίνητα στην ελληνική επικράτεια. Την ίδια στιγμή αύξηση στη ζήτηση αλλά και στις τιμές παρουσίαζαν και τα ενοίκια που εν πολλοίς είναι δείκτης της τάσης, σύμφωνα με  γνώστες του αντικειμένου.

Κωνσταντίνος Κολοβός, operating principal της  εταιρείας Keller Williams Real Estate

 

Τι συμβαίνει με τα ενοίκια

Στα ενοίκια και ενώ είχαμε μια συνεχή άνοδο και λόγω του RBNB  που πίεζε  τις τιμές προς τα επάνω  αίφνης είδαμε μια τεράστια αλλαγή.Μετά την έλευση του covid-19 παρουσιάστηκε μια κάθετη πτώση στο RBNB  μας εξηγεί ο κος Κωνσταντίνος Κολοβός  operating principal της  εταιρείας Keller Williams Real Estate.Η μηδαμινή  τουριστική κίνηση και τα κόστη που επιβάρυναν τους ιδιοκτήτες έκαναν το 30%- 40% αυτών να επιστρέψουν τα ακίνητά τους στη μακροχρόνια μίσθωση .Αυτό όλο θα κριθεί τώρα που ανοίγει η τουριστική περίοδος και οι ιδιοκτήτες θα φανεί τι τελικά θα προτιμήσουν .Μετά την άρση του Lock Down τα τηλέφωνα δεν σταμάτησαν να χτυπούν για ενοικιάσεις ακινήτων .Στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι δύσκολο να βρει κάποιος ένα καλό ακίνητο προς ενοικίαση. 

Πιέσεις τιμών στις αγοραπωλησίες  

«Αναφορικά με την αγοραπωλησία επειδή το καράβι εκεί είναι πιο δυσκίνητο αφού η οικονομία κάνει δειλά βήματα, αλλά τα ακίνητα ακολουθούν λίγο αργότερα, οι τιμές των ακινήτων δέχονται πίεση αλλά δεν έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα .Κινούνται χαμηλότερα κατά 3% -5% σύμφωνα  με διαπιστωμένα στοιχεία. Τα διαμερίσματα 100-120 τμ διατηρούν τις τιμές τους γιατί οι ελληνικές οικογένειες συνεχίζουν να επενδύουν στην κατοικία».  

«Διαφορετικές ταχύτητες» στους επαγγελματικούς χώρους  

«Οι επαγγελματικοί χώροι-  ανάλογα με την περιοχή πάντα-εμφανίζουν  σαφή πτώση στη ζήτηση  και έχει αναστραφεί λίγο πιο έντονα η πρότερη εικόνα . Η ανασφάλεια του αγοραστή σε συνδυασμό με την  στάση αναμονής στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες που αναζητούν στέγη δημιουργούν  κλίμα επιφυλακτικότητας. Υπάρχουν ακίνητα που δεν βρίσκουμε ούτε αγοραστή ούτε ενοικιαστή αλλά στις περιοχές τις πολύ κεντρικές εκεί γύρω από το Σύνταγμα π.χ ή Κολωνάκι δεν παρατηρήσαμε πτώση στη ζήτηση .Επειδή δεν υπάρχουν και πολλά ακίνητα  εκεί όποιο ελευθερωθεί αμέσως κλείνεται και μάλιστα στην τιμή προ κορωνοϊού. Δεν έχουμε άνοδο αλλά δεν έχουμε και πτώση». 

Τα φιλέτα και οι …εκπλήξεις  

«Οι κλασσικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας παρά την κρίση  κράτησαν τις τιμές τους .Παράλληλα   τα νότια προάστια εμφάνισαν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια που αποτέλεσε τεράστια έκπληξη  .Οι αγοραστές προεξοφλώντας τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού έσπευσαν να αγοράσουν και μάλιστα παρατηρήθηκε λίγο πριν τον covid-19 μια άνοδος στις τιμές παρόμοια με την εποχή πριν το 2010  .Αλλες περιοχές που συνεχίζουν τις «υψηλές πτήσεις» είναι η Σαντορίνη ,η Μύκονος,η Πάρος  αλλά και οι αναβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας . Το μεγαλύτερο πλήγμα  στην αγορά το δέχθηκε η εξοχική κατοικία καθώς οι αγοραστές δεν έχουν την ψυχολογία να αναζητήσουν κάτι δευτερεύουσας σημασίας για εκείνους». 

 

Οι επόμενες κινήσεις  

Οι ξένοι  θα συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα και να επενδύουν ειδικά μετά την επιτυχή διαχείριση του κορωνοϊού  στη χώρας μας σε υγειονομικό επίπεδο .Θα πρέπει αυτό να το κεφαλαιοποιήσουμε με επενδύσεις στη χώρα μας .Για αυτό έχουμε και μεγάλη ζήτηση για ξενοδοχεία στο κέντρο ,σε νησιά όπως στη Κρήτη π.χ. και στην Κέρκυρα. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στις επιμέρους κατηγορίες, μετά την ανακοπή της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί κατά την τελευταία διετία, θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της παρούσας υγειονομικής κρίσης και τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας μετά τη λήξη της. Ωστόσο, μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας, οι γενικότερες μεταβολές που συντελούνται στους παραγωγικούς τομείς και ενδεχομένως η στροφή προς νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις, θα μπορούσαν να αναδείξουν ευκαιρίες αποδόσεων και υπεραξιών σε διαφορετικές από τις τυπικές επενδυτικές χρήσεις ακινήτων. 

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν θυμίζουν καλοκαίρι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία– Άδεια τον Ιούλιο – Mόνο 50 % η πληρότητα για τον Αύγουστο δηλώνει ο π.πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας στη σκιά του κορωνοϊού ,των πρωτοκόλλων και των…