Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Η νέα προθεσμία για υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης,  έχει οριστεί ως η 13η Ιανουαρίου του 2023.

Τις πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει να βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι πρώτοι δικαιούχοι, ενώ σύμφωνα με απόφαση η παράταση ελήφθη λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, έχει αποφασιστεί να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο στα 15 λεπτά με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης προβλέπονται δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που επέλεξαν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)

ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
ή βιομάζα (πέλετ)
ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν τα χρήματα με τις επόμενες πληρωμές. Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση αναμένεται να καταβληθεί στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, έως τις 31 Μαΐου 2023 θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Μία βασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτούς ισχύουν νέα εισοδηματικά όρια.

Μπορεί να σας αρέσουν