Επιφυλακτικός είναι ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, στα όσα ενθαρρυντικά ακούγονται για τα “υποψήφια εμβόλια” κατά του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει “δεν είναι εύκολο να βρεθεί εμβόλιο και φάρμακο για τον ιό…Το πιο προχωρημένο, αυτό της Οξφόρδης, έχει περάσει την πρώτη φάση της κλινικής μελέτης που έγινε σε υγιείς εθελοντές.
Πήραν δηλαδή ένα κοινό κορωνοϊό, του κρυολογήματος, βάλανε πάνω του κάτι σαν άγκυρα που είπαμε για το συγκεκριμένο ιό, και είδαν τα αντισώματα που ανέπτυξαν και την κυτταρική ανοσία. Στη δεύτερη φάση θα εκτεθούν στον ιό για να δούμε ποιοι προστατεύονται από τη λοίμωξη και ποιοι έχουν καλύτερη έκβαση. Πάντα βέβαια σε υγιείς εθελοντές διευκρινίζω.
Αν εκτεθούν στον πραγματικό ιό δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο και σε τι βάθος θα τους προστατεύσει το εμβόλιο. Όταν περάσει η πειραματική φάση, θα πρέπει να το δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται. Αυτοί μπορεί από την ίδια την αντίδραση στο εμβόλιο να κινδυνεύουν όπως κινδυνεύουν από τον ιό. Να ξέρετε ότι στην κάθε φάση περνάει ένα στα 100 φάρμακα. Δηλαδή η πιθανότητα να πετύχει είναι μία στις δέκα χιλιάδες.
Εγώ θα αρχίσω να περιμένω το εμβόλιο όταν κάποιος θα βγει και θα πει έχω καταθέσει αίτηση έγκρισης στο ΕΜΑ. Τότε μπορεί σε 6 μήνες με ένα χρόνο μετά να έχουμε αδειοδοτημένο εμβόλιο. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει παραγωγή μαζική για 2 δις δόσεις αρχικά και 7δις σε ένα χρόνο”.
Έγκλημα χαρακτηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής, τη γνωστοποίηση φαρμάκων που ενδεχομένως για κάποιους βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού…”Χτυπά” καμπανάκι κινδύνου για τις παρενέργειες που εγκυμονούν για τους πολίτες, που δεν έχουν γνώση των συστατικών και που τα εφοδιάζονται χωρίς προηγουμένως να μιλήσουν και να εξεταστούν από ειδικούς.
“Με τα φάρμακα έκαναν εγκλήματα, γιατί υπάρχει μια παγκόσμια νομοθεσία, που λέει ότι τα φάρμακα όταν βγαίνουν στην αγορά έχουν μια παράμετρο που λέγεται ένδειξη.Δεν μπορεί κάποιοι να το βλέπουν στο περίπου…ότι αφού σκοτώνει μικρόβια μπορεί να σκοτώσει και ιό. Απαγορεύεται ακόμη και να διαφημίσεις το φάρμακο, απαγορεύεται να τα κυκλοφορούμε με τα ονόματα τους. Στην αρχή λέγανε για τη χλωροκίνη τώρα λένε και για άλλα. Απαγορεύεται!
Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο για την ελονοσία…δούλεψε; Όχι….Ρίχνει τον πυρετό και φάνηκε στο δρόμο ότι μπορεί να μειώσει και τον καρδιακό ρυθμό…Έχει όμως και παρενέργειες…Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τα πνευμόνια και του το δώσεις μπορεί να κάνει θανατηφόρα αρρυθμία και αυτό συμβαίνει περίπου στο 10%. Ανάλογες και μεγαλύτερες συνέπειες έχει και γνωστός συνδυασμός φαρμάκων που έχει διαφημιστεί…Και ρωτάω εγώ…όλους αυτούς που τους δώσαμε το συνδυασμό, τους είχαμε εξετάσει για αρρυθμίες, που το έδιναν χωρίς άδεια και χωρίς να πάρουν άδεια από κανένα, επειδή το άκουσαν στην τηλεόραση; Άρα εγώ σας λέω ότι από τους 200 θανάτους που είχαμε το 30% πέθαναν από αυτό το φάρμακο που το είχαμε ως…πρωτόκολλο, και που οι κλινικές μελέτες μετά έδειξαν ότι δεν κάνει τίποτα”.