Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς: Τα λουκέτα, οι εποχιακοί εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζει πως ο κλάδος της εστίασης υποτιμήθηκε:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι πολύ λίγα για τον κλάδο της εστίασης και αν θέλετε υποτιμάται και ο κλάδος . Δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ για 5 μήνες από 24 % σε 13 % για τον καφέ, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά δεν είναι σίγουρα η λύση για την ανάταση του κλάδου της εστίασης που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες .Δεν ακούσαμε κανένα μέτρο που αφορά την άμεση χρηματοδότηση του κλάδου απευθείας από το κράτος σύμφωνα με την πρόταση που είχαμε καταθέσει στον κ. Πρωθυπουργό και αναφερόταν στο 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου και ένα όριο των 10.000- 15.000 ευρώ ανά επιχείρηση .Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα ενός κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί αυτό το διάστημα πλήν της απώλειας του κύκλου εργασιών και τη βάσανο των οφειλών .Είτε αυτά αφορούν το 60 % του ενοικίου ,είτε αφορούν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ,τις τράπεζες και ενδεχόμενα και ως προς το προσωπικό.»

 

Έχετε την αγωνία ότι μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε λουκέτα ;

Ναι νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου θα επιλέξει να μην ανοίξει υπο αυτές τις συνθήκες

 

Τι θα γίνει με τους εποχιακούς εργαζόμενους ;

Είναι σίγουρο ότι πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας λόγω του ότι ήδη τα εποχιακά καταστήματα έχασαν ένα τρίμηνο από την 6μηνη ουσιαστικά λειτουργία τους ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς . Άρα πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν και όσες ανοίξουν θα χρειαστούν λιγότερο προσωπικό .Και αυτό φυσικά θα γίνει και στα αστικά κέντρα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν 30-40 εργαζόμενους και το καλοκαίρι ειδικά στις παραλιακές περιοχές έπαιρναν εξτρά προσωπικό είτε για μερική απασχόληση είτε για κάποιες μέρες την εβδομάδα. Θα μείνουν πολλοί βασικοί εργαζόμενοι σε αναστολή

 

Ποια είναι η εικόνα που σας μεταφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς ;

Είναι τραγική η κατάσταση αυτά που μου μεταφέρουν και με τον τρόπο που μου μεταφέρονται …βγάζουν όχι απλά την αγωνία τους αλλά το άγχος, τον εκνευρισμό τους γιατί καταστρέφονται οι επιχειρήσεις τους .Είναι επενδύσεις ετών ,είναι κόποι ζωής συναδέλφων που τον βλέπουν να καταρρέει από έναν εξωγενή παράγοντα χωρίς να έχουν ευθύνη.

 

 

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Ξηλώνουν” το μοριακό αναλυτή για τον κορωνοϊό από το νοσοκομείου Σύρου! Μπροστά οι εργαζόμενοι για να το εμποδίσουν!(φώτο)

Στα κάγκελα… βρίσκονται αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σύρου, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε μέσο να…