Τι αλλάζει σε Airbnb και αγοραπωλησίες ακινήτων

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, από τον Ιανουάριο του 2024 θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Πρόκειται για μια από τις πολλές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κλάδο.

Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγονται η επιβολή φόρου διαμονής 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων)), υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, αλλά και υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων με πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Ακόμα, δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση, και σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, αυστηροποιείται το πρόστιμο και ορίζεται, ανά χρήση, σε 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Ενώ, σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και σε κάθε περίπτωση μικρότερη των 60 ημερών. Επιβάλλεται το ακίνητο να είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Παράλληλα από το νέο έτος απαγορεύεται η χρήση μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

 

Μπορεί να σας αρέσουν