Τι προβλέπει η τροπολογία για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, οι οποίες θα αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  • Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει για τον εμβολιασμό ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.

Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.

Παράλληλα δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δείξουν στους εργοδότες τους το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό τους ή τη βεβαίωση νόσησης.

Στους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί δεν προχωράει το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”; Πως εντάσσονται οι επιχειρήσεις στο μηχανισμό; Η νομική σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λάρισας Μαρία Γαλλιού εξηγεί

  Για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 15.10.2020 και με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ισχύει ο…