Το άρθρο του 2018 για την Πανδημία: Προφητεία ή κάτι άλλο;

Τον Δεκέμβρη του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό  «Περισκόπιο της επιστήμης» δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με τίτλο: «Η επόμενη πανδημία. Πόσο έτοιμοι είμαστε για την αντιμετώπισή της;» το οποίο φέρει την υπογραφή του Ιατρού- Ιστορικού, Ειδικού Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Μικροβιολογίας Ματθαίου Ρήγκου.

 

Το άρθρο ήταν ξεκάθαρο: Η επόμενη Πανδημία έρχεται. Ο τόπος και ο χρόνος δεν μπορούν σαφώς να προβλεφθούν αλλά η απειλή είναι ορατή. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

«Η αόρατη και απρόβλεπτη αυτή απειλή, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά εξακολουθεί να αιωρείται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ανθρωπότητα, αποτελώντας έναν από τους πιο επίφοβους και ανεξέλεγκτους παράγοντες μαζικής καταστροφής στο μέλλον.»

Πολύ αναλυτικά ο κύριος Ρήγκος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο κίνδυνος μιας πανδημίας είναι πάντοτε ορατός. Εξηγεί πως ιστορικά η πλειοψηφία των φονικών ιών που έπληξαν την ανθρωπότητα έχουν προέλθει από τα ζώα. Με δεδομένο λοιπόν πως σε αυτά υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,6 εκ. τύποι ιών, από τους οποίους 631.000-827.000 θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδοθούν σε ανθρώπους και την ταυτόχρονη επίδραση παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η οικολογική υποβάθμιση, η αύξηση του πληθυσμού, της ηλικίας, της φτώχειας και του συνωστισμού είναι λογικό να περιμένει κανείς πάντοτε την εκδήλωση μιας νέα πανδημίας.

 

Παρά τη σαφέστατη πρόοδο της επιστήμης, η οποία έχει προσφέρει ισχυρά όπλα απέναντι στον αόρατο εχθρό, η αλλαγή του τρόπου ζωής έχει ταυτόχρονα καταστήσει τον άνθρωπο εξαιρετικά ευάλωτο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει περίπου διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και ταυτόχρονα μετακινείται διαρκώς. Τέσσερα δισεκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιούνται περίπου κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ακόμα, η αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη έχει δημιουργήσει ένα φιλόξενο πεδίο δράσης για τους ξενιστές.

Διαβάστε εδώ μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο συγγραφέας:

 

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως ούτε ένα τείχος πολλών δισεκατομμυρίων στα σύνορα δεν θα αποτρέψει τις ασθένειες από το να εξαπλωθούν σε μια άλλη χώρα και η περικοπή των ενισχύσεων στα συστήματα υγείας διεθνώς ισοδυναμεί με την περικοπή του στρατιωτικού προϋπολογισμού σε καιρό πολέμου.»

 

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους είναι ότι, παρά τη γενική άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τη βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη, βρισκόμαστε πάντα σε άμυνα όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας πανδημίας. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα μικρόβια εξελίσσονται 40 εκ. φορές ταχύτερα απ’ ότι οι άνθρωποι. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα ξεσπάσει μια πανδημία, αλλά το πότε, από ποιόν παθογόνο παράγοντα και από που θα ξεκινήσει.

Μπορεί να σας αρέσουν