Όλα όσα ισχύουν Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα

Αρχικά μετατίθεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 21:00 στις 22:00.

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα εξής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού,
γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Το φετινό Πάσχα θα είναι το δεύτερο που βιώνουμε σε καθεστώς πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, μπορεί να μην επετράπη η μετακίνηση εκτός νομού προκειμένου οι πολίτες να επισκεφτούν τα χωριά τους, ωστόσο σίγουρα δεν είναι τόσο ασφυκτικό όπως το περσινό.

Συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Μπορεί να σας αρέσουν