Χειροπέδες για αρχαιοκαπηλία στην Αιτωλοακαρνανία

Δύο άντρες, ηλικίας 69 και 56 χρόνων συνελήφθησαν στον κόμβο Κουβαρά στην Αιτωλοακαρνανία, την ώρα που ήταν έτοιμοι να πουλήσουν πολύτιμα αρχαία νομίσματα, ένα περίαπτο και ένα παμπάλαιο πολεμικό όπλο.

Στο πλαίσιο προανάκρισης και μετά από πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αγρινίου έστησαν μπλόκο στο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δράστες, έκαναν έλεγχο και κατέσχεσαν δυο χρυσά βυζαντινά νομίσματα της εποχής του Ιουστινιανού Α΄, ένα αργυρό νόμισμα που απεικονίζει την Αθηνά, ένα αργυρό νόμισμα που απεικονίζει την κεφαλή του Δία και ένα περίαπτο από ημιπολύτιμο λίθο που απεικονίζει γυναικεία φτερωτή μορφή.
Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας εξέτασε τα αρχαία νομίσματα και τα χρονολόγησε, ενώ κατά τις έρευνες που ακολούθησαν στις κατοικίες των δραστών, οι αστυνομικοί βρήκαν σε αυτήν του 69χρονου και ένα πολεμικό τυφέκιο παλαιού τύπου το οποίο κατέσχεσαν. Οι δυο άνδρες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου που τους άσκησε δίωξη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι. Η έρευνα για την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων συνεχίζεται.

 

Μπορεί να σας αρέσουν