Η κυβέρνηση μας τιμωρεί λένε οι απόστρατοι για το νέο ασφαλιστικό

«Άνθρακες ο θησαυρός το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των αποστράτων όσο και εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. και μόνο απογοήτευση επιφέρει» λένε οι απόστρατοι.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Σημείο προς σημείο οι απόστρατοι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) εξηγούν πως το νέο ασφαλιστικό δεν έχει τίποτα προς το καλύτερο για τους στρατιωτικούς.

Πρόκειται για άλλη μία απόγοήτευση, που έρχεται από την κυβέρνηση στην οποία οι απόστρατοι είχαν επενδύσει πολλά για την επαναφορά στην «κανονικότητα».

Όπως λένε οι ίδιοι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν γίνονται σεβαστές, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για όσους έχουν ή θα έχουν μελλοντικά (νέοι συνταξιούχοι) έως 30 συντάξιμα χρόνια ενώ μόνο εικονικές θα είναι οι αυξήσεις για όσους έχουν από 30 χρόνια έως 38 χρόνια αφού «απλά θα μειωθεί, περισσότερο ή λιγότερο και μόνο η προσωπική διαφορά (η διαφορά παλαιάς με νέας σύνταξης)».

Αυτό σημαίνει πως όσοι εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις. Αυξήσεις θα πάρουν μόνο όσοι έχουν από 38 έως 40 /44 χρόνια συντάξιμα αφού «είναι οι μόνοι που θα λάβουν ένα ποσό ανάλογα το ύψος των συνταξίμων αποδοχών και το ύψος της προσωπικής διαφοράς {επί το πλείστον Θετική (μείωση) έως τα 41 χρόνια και αρνητική (αύξηση) πάνω από τα 41 χρόνια}».

Και εδώ όμως υπάρχει παγίδα γιατί οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, θα δοθούν σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σεβαστό πόσο κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του το 2024.

Αλίμονο στους…νέους

Η μεγάλη σφαγή στις συντάξεις αφορά όσους θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες «σε σύγκριση με αυτές που χορηγούσε ο ν.4387/2016 και έχουν πάνω από 40 συντάξιμα χρόνια και ιδιαίτερα μειωμένες και μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν πάνω από 45 χρόνια, κατά κύριο λόγο αυτοί που υπηρέτησαν σε Υποβρύχια, Υποβρύχιες καταστροφές, Ιπτάμενοι, Ειδικές δυνάμεις, κτλ».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι απόστρατοι τονίζουν πως «ενώ η Κυβέρνηση έως τώρα αναφερόταν για αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, στα πλαίσια της δέσμευσής της για σεβασμό του σκεπτικού των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και όφειλε απαρέγκλιτα να τις εφαρμόσει δυστυχώς τις ερμήνευσε αντιστρόφως ανάλογα με αποτέλεσμα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να παραβιάζουν κάθε αρχή ανταποδοτικότητας και δικαίου. Αντί να αυξηθούν ή έστω διατηρηθούν στο ύψος του 2%, μειώνονται δραματικά στο 0,5% ανά συντάξιμο έτος».

Οι δε παλαιοί συνταξιούχοι, «αντί αυξήσεων πρέπει να προσγειωθούν στην δυσάρεστη πραγματικότητα να διατηρήσουν τα ευνοϊκότερα !!! ποσοστά αναπλήρωσης του προηγούμενου νόμου 4387/16 ( Κατρούγκαλου)».

Ταφόπλακα στην 13η σύνταξη

Με τον νέο νόμο τέλος καταργείται οριστικά η 13η σύνταξη ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά για επαναφορά των συντάξιμων αποδοχών στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012 οπού με τον μνημονιακό ν.4093/2012 «τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν μια επιπλέον μείωση σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του ΣτΕ με τις αποφάσεις 2192 έως 2196/2014».

Κατόπιν τούτου όπως λένε οι απόστρατοι το νέο ασφαλιστικό αδικεί κατάφωρα τους στρατιωτικούς .

Μπορεί να σας αρέσουν