ΗΠΑ: Συνελήφθη φερόμενο στέλεχος της Αλ Κάιντα

Ένας άνδρας που κατηγορείται ότι είχε δολοφονήσει δύο Ιρακινούς αστυνομικούς όταν ήταν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στη Φαλούτζα, συνελήφθη στην πόλη Φοίνιξ, στην πολιτεία Αριζόνα, γνωστοποίησαν Αμερικανοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι χθες Παρασκευή.

Ο Αλί Γιούσεφ Άχμεντ αλ Νούρι, 42 ετών, καταζητείται από τις ιρακινές αρχές για τον φόνο εκ προμελέτης ιρακινών αστυνομικών το 2006, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Αριζόνας.

Ιρακινός δικαστής έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Αλ Νούρι και η ιρακινή κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα έκδοσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σειρά του εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Αλ Νούρι και συνελήφθη προχθές Πέμπτη στο Φοίνιξ.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή στο Φοίνιξ χθες Παρασκευή εντός των ορίων της εξελισσόμενης διαδικασίας έκδοσής του στο Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την ιρακινή οργάνωση, ο Νούρι ήταν ο ηγέτης οργάνωσης στη Φαλούτζα που ανήκε στην Αλ Κάιντα και είχε απεργαστεί επιθέσεις εναντίον της ιρακινής αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι λεπτομέρειες που περιέχονται στο ιρακινό αίτημα έκδοσης είναι ακόμη κατηγορίες που δεν έχουν αποδειχθεί στο δικαστήριο.

Η έκδοση του Νούρι θα πρέπει να εγκριθεί από αμερικανικό δικαστήριο και κατόπιν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αποφασίσει εάν θα παραδοθεί στις ιρακινές αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τον Νούρι, ενώ δεν είναι σαφές εάν έχει συνήγορο.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας δεν εξηγείται πότε ή πώς ο Νούρι μπήκε στις ΗΠΑ, ούτε πόσο καιρό ζει στο Φοίνιξ.

Μπορεί να σας αρέσουν