Τίτλοι τέλους για την δίκη Τραμπ – Απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες

Η διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός των προσεχών ημερών», δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος αυτού του σώματος του Κογκρέσου.

Η αναγγελία του Μακόνελ έγινε αμέσως μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία των αιρετών στη Γερουσία, που έχουν τον ρόλο των δικαστών σε αυτή τη διαδικασία, του ενδεχομένου να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες για τη δίκη Τραμπ.

«Οι γερουσιαστές πλέον θα συντονιστούν με τους εισαγγελείς της Βουλής [των Αντιπροσώπων] και τους συνηγόρους του προέδρου για να οριστούν τα επόμενα βήματα καθώς θα προετοιμαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εντός των προσεχών ημερών», ανέφερε ο Μιτς Μακόνελ.

Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έβαλε τέλος στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν ότι θα κατέθετε ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που λένε πως έχει αποδείξεις για τις προσπάθειες του Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, του Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Μιτ Ρόμνεϊ και η Σούζαν Κόλινς, τάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών και ψήφισαν υπέρ της κλήσης νέων μαρτύρων και της συγκέντρωσης περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Τσακ Σούμερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είδε στο αποτέλεσμα μια «τραγωδία». «Η Αμερική θα θυμάται δυστυχώς αυτή τη μέρα που η Γερουσία δεν ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων, δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, έστρεψε τα νώτα της στην αλήθεια, συνέργησε σε μια δίκη-παρωδία», είπε.

Αντιθέτως για τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ «το κέικ έχει ψηθεί» και «η δίκη πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να το αφήσουμε πίσω μας όλο αυτό».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ δήλωσε ότι η διαδικασία της δίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία επί των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρόεδρο την Τετάρτη (5η Φεβρουαρίου) στις 16:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Όπως ορίζει το ψήφισμα, θα γίνει μια ακόμη τετράωρη συνεδρίαση μεθαύριο Δευτέρα από τις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του ως την Τετάρτη στις 16:00 (23:00), όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών («articles of impeachment») σε βάρος του προέδρου.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του,που ο ίδιος είναι σίγουρο ότι θα προβάλλει ως περιφανή νίκη του, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει σε χρονιά εκλογών , θεωρείται δεδομένη σε αυτή την σε κάθε περίπτωση ιστορική διαδικασία.