Από σήμερα στα φαρμακεία τα self test – Πώς γίνεται και τι κάνουμε αν είναι θετικό!

Στην διάθεση των πολιτών θα είναι από σήμερα Τετάρτη τα self test σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η διάθεσή τους και στα φαρμακεία όλων των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα λάβουν κατά προτεραιότητα τα self tests, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική. Με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τα προμηθεύονται. Οι μαθητές θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό, που επίσης είναι υποχρεωτικό το τεστ γι’ αυτούς, ενώ η δωρεάν παροχή των self test θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα, τα  self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους. Όπως έχει διευκρινιστεί, τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Θα γίνεται η αγορά τους και η χρήση τους θα πραγματοποιείται από το σπίτι. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Οδηγίες

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
  • Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
  • Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Ποια είναι η διαδικασία αν βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.

Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.

Μπορεί να σας αρέσουν