Διαζύγιο με ένα «κλικ»! Τι αλλάζει στην συνεπιμέλεια των παιδιών

Η έκδοση διαζυγίου με διαδικασίες εξπρές μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τη «Συνεπιμέλεια» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη «οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου».

Τα κύρια σημεία των αλλαγών που προωθούνται στο νέο νομοσχέδιο είναι:

  • Καθιέρωση ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας στο 1/3 του χρόνου για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του.
  • Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας για κρίσιμα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως εκπαίδευση, ονοματοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Θεσμός της διαμεσολάβησης, όπου η επίλυση των διαφορών μεταξύ των γονέων θα γίνεται από ειδικούς οικογενειακούς διαμεσολαβητές, προκειμένου να μην οδηγούνται όλες οι υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων.
  • Εισαγωγή του όρου της «κακής άσκησης επιμέλειας», όπου όταν ένας γονέας, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις και τα όσα έχει συμφωνήσει με τον άλλο γονέα, προβλέπονται συνέπειες, ακόμα και να χάσει την επιμέλεια του παιδιού.

Εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών οι γονείς θα μπορούν, όπως και τώρα, να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Μπορεί να σας αρέσουν
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έσβησαν τα φώτα της Μυκόνου…Συνωστισμός στα σοκάκια, έτοιμοι για μηνύσεις οι επιχειρηματίες!(φωτορεπορτάζ)

Πρεμιέρα…μεταμεσονύκτιου lockdown στη Μύκονο…Τα φώτα έσβησαν στα μαγαζιά και οι τουρίστες όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το…