Η Μεσόγειος… φλέγεται! Γέμισε πολεμικά πλοία η γειτονιά μας

Ένας αποκαλυπτικός χάρτης που παρουσιάζει τις ναυτικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί στην περιοχή μας δείχνει πως τα παιχνίδια πολέμου του Ερντογάν έχουν μετατρέψει την Μεσόγειο σε επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε πολλά μέτωπα και άπλωσε τις δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού πιστεύοντας πως θα έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα σε μία κρίση για να καλύψει τα ερευνητικά του σκάφη.

Ένας χάρτης που δημοσιεύει το petroleum-economist.com  (αποτυπώνοντας και τους νομικά ανύπαρκτους Τουρκο-Λιβυκούς ισχυρισμούς) δείχνει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον μάλλον βάζει την Τουρκία σε μειονεκτική θέση.

Καθώς στην περιοχή υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα όχι μόνο η Ελλάδα έχει ένα τριπλό «κύμα» Πολεμικών Πλοίων, (συμπεριλαμβανομένων αυτών που μετέχουν σε διεθνείς αποστολές αλλά αν χρειαστεί θα σπεύσουν για  προστασία της Κύπρου και της Ελλάδας), από την Κρήτη μέχρι τις ακτές του Λιβάνου, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου το οποίο ολοκλήρωσε αμφίβιες ασκήσεις είναι σε διαρκή ετοιμότητα ενώ το παρών  στην περιοχή δίνουν και πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ρωσία.

Το ερώτημα πλέον είναι μέχρι που σκοπεύει να το τραβήξει ο Ερντογάν γνωρίζοντας πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιθυμούν ένταση που θα απειλήσει τα συμφέροντα τους. Συμφέροντα που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλλον ευνοούν την Ελλάδα. Αλλά και πως Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος μπορούν να κινηθούν ανά πάσα στιγμή για την προστασία των συμφερόντων τους.