Τα κρούσματα στα νησιά είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Περισσότερα από όσα ανακοινώνονται είναι τα πραγματικά κρούσματα κοροναϊού στα νησιά καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως εξηγεί, τα δείγματα που συλλέγονται σε νησιά λόγω της έλλειψης υποδομών, στέλνονται στην Αθήνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που προσβλήθηκαν στα νησιά, να ταυτοποιούνται και να δηλώνονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εμφανίζονται πολλά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη πραγματικότητα οι εστίες βρίσκονται εκεί που οι άνθρωποι αυτοί πήγαν διακοπές.

Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος «στα νησιά δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ να πάρουν δειγματα και τα λίγα που λαμβανονται στέλνονται στην Αθήνα για ελεγχο. Καθυστερούν δυο ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα. Σε πολλα νησια και άλλα τουριστικά μέρη τα Κέντρα Υγείας, δεν παίρνουν ούτε δειγματα.
Όσοι κάτοικοι ή επισκέπτες εμφανίζουν συμπτώματα καλούνται να πάνε στο κοντινότερο Νοσοκομειο, χωρίς όμως να ελέγχονται εάν όντως πήγαν.

Με ήπια συμπτώματα κανείς τουριστας δεν επισκέπτεται νοσοκομείο και συνεχίζουν τις διακοπές τους. Πολλοί φεύγουν με ιδιωτικά σκάφη από νησιά και κάνουν τεστ σε νοσοκομεία άλλης πόλης και δηλώνονται εκεί ως κρούσματα», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κέρκυρα, όπου «δείγματα παίρνουν στο λιμάνι οι ελάχιστοι νοσηλευτές του νοσοκομειου που δεν είναι δουλειά τους. Τα δείγματα στέλνονται Αθήνα. Τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά σε δυο ημέρες και οι τουρίστες αλωνίζουν μεχρι να ειδοποιηθούν ότι είναι θετικοί και να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο αναφοράς».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει επίσης ότι στην Πάρο και την Αντίπαρο μέχρι τώρα στο Κέντρο Υγειας «ταυτοποιηθηκαν πάνω από 30 κρουσματα, οι περισσότεροι τουρίστες ενώ πάνω από 50 κανουν κάθε ημέρα τεστ κορωνοϊου».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών».

Μπορεί να σας αρέσουν